Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Μποϊκοτάζ του Μουντιάλ του 2018 που θα γίνει στη Ρωσία εξετάζει η ΕΕ

Tο ενδεχόμενο να καλέσει τα μέλη της σε μποϊκοτάζ της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την ισπανική El Pais.

Η ισπανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ενδεχόμενο του μποϊκοτάζ περιλαμβάνεται σε «μια λίστα δυνητικών κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στα κράτη-μέλη.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, στο Κιτσμπούελ της Αυστρίας, ο οποίος επανέλαβε την υποστήριξή του στη διεξαγωγή της διοργάνωσης στη Ρωσία.

«Δεν αμφισβητούμε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο ελβετός παράγοντας, και πρόσθεσε ότι «τα μποϊκοτάζ ποτέ δεν έχουν πετύχει κάτι».

Αν και μια τέτοια απόφαση δεν αναμένεται να παρθεί στην επόμενη συνάντηση της Ε.Ε. στο τέλος της εβδομάδας, αρκετοί είναι οι διπλωματικοί κύκλοι – κυρίως από χώρες της Βαλτικής – που εμφανίζονται θετικοί ως προς τη συγκεκριμένη ιδέα.

«Η συγκεκριμένη συζήτηση είναι επίκαιρη, μιας και δεν βλέπουμε κάποια κίνηση καλής θέλησης από το Κρεμλίνο», τόνισε χαρακτηριστικά ένας Λετονός διπλωμάτης, ενώ ο επικεφαλής αναλυτής της Eurasia Group, της μεγαλύτερης συμβουλευτικής εταιρίας πολιτικών κινδύνων, πρόσθεσε:

«Το μποϊκοτάζ από μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις δίνει μια αίσθηση Ψυχρού Πολέμου. Μια τέτοια κίνηση θα «πονέσει» τη Ρωσία πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε κύρωση σε οικονομικό επίπεδο αυτή τη στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979, οι ΗΠΑ απείχαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, ενώ ανάλογη ήταν η αντίδραση της τότε σοβιετικής πλευράς στην Ολυμπιάδα του Λος Αντζελες, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Οι επόμενες οικονομικές κυρώσεις από την Ε.Ε. προς τη ρωσική πλευρά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σήμερα, Τετάρτη, στην Κομισιόν, πριν σταλούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για έγκριση στο τέλος της εβδομάδας.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου